Potjiekos

Doro Wat

Tunesische kalfsstoof

Marrokaanse groente tajine

van Rabat naar Kaapstad

Afrikaanse proeverij

€ 22,50

In de maand februari mag je bij ons zelf je eigen Afrikaanse proeverij uitzoeken.

Wij zullen deze maand 8 verschillende gerechten serveren:

Potjiekos – rund

Doro Wat- kip

Tunesische kalsstoof

Marrokaanse groentetajine

Ful medames – vegetarisch

Maafe – rund

Ghanese visstoof

Tanzaniaanse kippenstoof

Uw keuze

Keuze bij het hoofdgerecht

*2 personen 4 stoofgerechten
*3 personen 5 stoofgerechten
*4 personen 5 stoofgerechten
*5 personen 6 stoofgerechten
*6 personen 7 stoofgerechten
*7 personen 8 stoofgerechten

We serveren de  curry proeverij buiten onze normale kaart om.
De proeverij word geserveerd met andere bijgerechten
zoals rijst, Hamli, Injera, couscous en kachumbari

Ful Medames

Ghanese visstoof

Maafe

Tanzaniaanse kippenstoof

Flag_of_Mali.svg

Maafe

 

Pindastoofpot of aardnotenstoofpot, ook bekend als maafe (Wolof, mafé, maffé, maffe), saus d’arachide (Frans) of tigadèguèna, is een stoofpot die een hoofdvoedsel is in West-Afrika. Het is afkomstig van de Mandinka- en Bambara-bevolking in Mali.

De juiste naam ervoor in de Mandinka-taal is domodah of tigadegena (letterlijk ‘pindakaassaus’, waarbij tige ‘pinda’ is, dege ‘pasta’ en na ‘saus’) in Bamanankan.

De Maafe is gebaseerd op pinda en tomaat met pepertjes, knoflook en gember

Flag_of_South_Africa.svg

Potjekos

 

Potjiekos betekent potje eten. Het is een stoofpotje waarin verscheidene ingrediënten langzaam worden klaargemaakt. Het Potjie is een gietijzeren kookpot met drie poten die op een tot kooltjes geworden houtvuur wordt verhit. Het potjie wordt in Zuid-Afrika ook wel een swart pot genoemd.Potjiekos kent zijn oorsprong bij de Voortrekkers. Zij hadden een ijzeren pot die meeging met hun trektochten door Zuidelijk Afrika. Op hun weg werden de ingrediënten verzameld, zoals groenten en wild. Deze werden aan de bestaande pot toegevoegd zodat er een rijkelijk gerecht ontstond. Onze potjekos is een runderstoof met oa wijn en diverse groenten.

Flag_of_Ethiopia.svg

Doro wat 

 

De Doro wat is onderdeel wat de Wat stoofgerechten uit Ethiopië . De asa wat ( vistoof), de sega wat ( runderstoof) en de door onze geserveerde Doro wat ( kippenstoof) zijn allen pittige stoofgerechten met als belangrijkste ingrediënt de Berbere kruidenmix. Deze kruidenmix combineert chili peper met oa, fenegriek, kardemon, piment en kaneel, Origineel word de Doro wat gekookt met Tej , een Ethiopische  honingwijn. Bij ons is dat vervangen door witte wijn met een beetje honing. Onze wat is ook lang niet zo heet als we dat kennen uit Ethiopië 

 

 

Flag_of_Egypt.svg

Ful Medames

 

Ful medames of gewoon Fùl is een stoofpot met gekookte tuinbonen met olijfolie, komijn, peterselie, ui , citroensap en chilipeper. Het is met name het hoofdvoedsel in Egypte en word gezien als het nationaal gerecht vooral in de noordelijke steden Cairo en Gazeh. Ful medames word in sommige landen ook als ontbijt gegeten maar dan zonder vlees. Als diner kom je het ook tegen met de toevoeging van rund of kip. Onze versie bevat rund.

Flag_of_Morocco.svg

Tajine

De Tajine is oorspronkelijke een stoofpot van aardewerk. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Tajine is één van de bekendste gerechten uit de Marokkaanse keuken en kent haar oorsprong in de Berberse keuken. 

De Tajine word vooral voor stoofpotten gebruikt.

Bij het koken slaat de waterdamp als condens op het deksel, koelt daar af en loopt weer terug in de schaal.

Onze tajine is een groentetajine met ras el hanout, abrikozen en harissa.

Flag_of_Tunisia.svg

Tunesische kalfsstoof

 

Ook de Tunesische leuken vind zijn oorsprong in de Berberse keuken, maar heeft in de loop der eeuwen veel invloeden gekregen van andere keukens, met name de Arabische, Italiaanse en franse invloeden zijn duidelijk zichtbaar.

Deze kalfsstoof is gestoofd met sinaasappel, dadels, kaneel en komijn met een klein vleugje chilipeper.

Flag_of_Tanzania.svg

Tanzaniaanse kippenstoof


Deze curry uit Tanzania is lokaal bekend onder de naam :kuku wa mchuzi na karanga”

Het is een curry op basis van kokosmelk en tomaat met gember, knoflook, kaneel en komijn. Fluweelzacht van smaak met duidelijk Indiase invloeden ( Garam massala word ook veel in diverse Afrikaanse landen gebruikt)

Ons recept komt van Thomson safaris en word daar voor hun gasten onderweg gemaakt. U zul merken dat er met relatief weinig middelen zeer smaakvolle gerechten worden gemaakt.

Flag_of_Ghana.svg

Ghanese visstoof

De belangrijkste ingrediënten voor de overgrote meerderheid van de soepen en stoofschotels uit de Ghanese keuken zijn  tomaten, uien en pepers vaak aangevuld met spinazie, okra, yam, cassave en zoete aardappel. De aanvullingen zijn erg afhankelijk van waar u in Ghana zich bevind. Gerechten uit het zuiden zijn erg verschillend dan de gerechten uit het noorden. Ons gerecht is 1 van de vele variaties van “Fante Fante”, de bekendste visstoof uit Ghana met garnalen en witvis, tomaat, okra, kaneel , pepers en gember