Tocht der lage landen

In de maand maart mag je bij ons zelf je eigen Benelux proeverij uitzoeken.

Wij zullen deze maand 8 verschillende stoofgerechten serveren:

Harlinger stoof – kip

Friese stoof- rund

Brabantse stoof – rund

Zoervleisj – wild

Gentse waterzooi – kip

Jud mat Gaardebounen- varken

vis in het groen – vis van de dag

Vergeten groenten hachee – vega

3 gangen menu

€ 35,50

Groentesoep met balletjes

#

 Proeverij

#

Wentelteefjes van suikerbrood met vanille-ijs

Tocht der lage landen

Uw keuze

Keuze bij het hoofdgerecht

*2 personen 4 stoofgerechten
*3 personen 5 stoofgerechten
*4 personen 5 stoofgerechten
*5 personen 6 stoofgerechten
*6 personen 7 stoofgerechten
*7 personen 8 stoofgerechten

We serveren de  proeverij buiten onze normale kaart om.
De proeverij word geserveerd met andere bijgerechten zoals:
hutspot, rode kool, schorseneren, friet en compote

De prijs van de proeverij is

€22,50 p.p. te bestellen vanaf 2 personen.

Onze Benelux stoofjes

Frisian_flag.svg

Harlinger kippenstoof

Sinds 3 jaar werken we graag samen met het Brouwdok in Harlingen. Een kleine lokale brouwerij met speciaalbieren. Vanuit deze samenwerking hebben we een heerlijke kippenstoof gemaakt. Mals kippendijenvlees met Bockbier en Porter vormt de basis van dit gerecht. Samen met room, rozemarijn,tijm en zilveruitjes is het eindresultaat een  hartverwarmend stoofgerecht .

Frisian_flag.svg

Friese runderstoof

Onze Friese runderstoof is al jaren een klassieker in ons restaurant. Fries scharrelrund met Brouwdok bier uit Harlingen , Weduwe Joustra Beerenburg uit Sneek en Wieger Ketelapper kruidkoek. Alles wat een stoofpot lekker maakt

'brabant

Brabantse runderstoof

Deze Brabantse runderstoof verkrijgt zijn smaak met name door het gebruik van oude geuze bier. Oude geuze is een mix van oude en jonge lambieken en heeft een zachte , licht citrus achtige smaak. Het bier heeft een nagisting op de fles. De smaak combineert heerlijk met bittere groenten als spruitjes en witlof die u ook in dit stoofpotje tegenkomt. Echte winterkost dus!

Flag_Nederlands-limburg_outline

Zoervleisj

Zoervleisj is een Limburgs streekgerecht en is daar in veel restaurants, eetcafe’s en snackbars te verkrijgen ( Patatje zoervleisj) Oorspronkelijk word zoervleisj van paardevlees gemaakt maar tegenwoordig zie je het ook vaak van rund en wild ( onze keuze). Het vlees word gemarineerd in azijn ( vandaar de naam) en word daarna gestoofd met peperkoek en appelstroop. De smaak is zoet-zuur

Flag_of_Belgium_(civil).svg

Gentse waterzooi ( kip)

Waarschijnlijk was het een oorspronkelijk middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis die in de Gentse rivieren, grachten, vesten en kanalen ruim voorhanden was. Vooral aan de watermolenbrug en haar intussen verdwenen watermolen viel bij het malen van graan bloem in het water en kon de vis gemakkelijk worden gevangen. Onder meer de kwabaal werd voor waterzooi gebruikt. Wellicht werd de riviervis die oorspronkelijk werd gebruikt voor het gerecht schaarser of ongezond door vervuiling van het water. Vandaar dat de standaardversie vandaag de dag met kip is. De kip word langzaam gestoofd in een bouillon met fijngesneden groenten, room en dragon 

luxemburg

Jud mat gaardebounen

Dit is het nationale gerecht van Luxemburg. Tuinbonen zacht gestoofd in een kruidige bouillon met toevoeging van een stuk gerookt varkensvlees en bonenkruid. Stoof zou stoof niet zijn als wij dit gerecht niet een eigen (stoof)draai hadden gegeven. Ipv een stuk gerookt spek  hebben wij gerookte procureur aan het gerecht toegevoegd. De procureur hebben we eerst in zijn geheel langzaam gegaard in de oven en daarna meegestoofd met de tuinbonen. het resultaat is een hartig gerecht met een fijne rooksmaak, boordevol groenten en boordevol smaak.

Flag_of_Belgium_(civil).svg

Vis in het groen

Ook hier weer een Belgische klassieker oorspronkelijk met paling gemaakt. De vis word gestoofd in een dikke groene saus met diverse kruiden Het belangrijkste kruid is de zuring, een heerlijk fris smakend kruid die weinig meer gebruikt word. Vreemd genoeg word zuring vaak als onkruid gezien terwijl het een prachtige smaakmaker is. Er zijn veel verschillende recepten voor vis in het groen dus u kunt het in veel vormen tegenkomen, met of zonder dragon,dille, waterkers,salie., maar alle recepten hebben hetzelfde eindresultaat, een heerlijke romige visstoof.

nederlandse-vlag-bestellen

Hachee van vergeten groenten

Misschien wel de bekendste stoofpot in de Nederlandse keuken. De naam komt oorspronkelijk waarschijnlijk van het franse woord “hacher ” wat hakken betekend. Het is een zeer traditionele stoof met (veel) uien, rundvlees, meel , bouillon en zuur ( meestal wijn) op smaak gebracht met kruidnagel, peperbollen en laurier maar ook steeds vaker kardemom, chili en foelie. Duidelijk zichtbaar hier is de invloed van de  Indonesische keuken. Onze hachee is niet gemaakt van vlees maar van vergeten groenten. Pastinaak , knolselderij, schorseneren en koolraap geeft deze hachee een mooie aardse smaak en combineerd prachtig met de traditionele kruiden en om het nog lekkerder te maken hebben wij er nog appel en kaneel aan toegevoegd.